Ik ben een mobiel!

Zon op Zuidplas in Zevenhuizen: verslag van de 2e bijeenkomst

Geplaatst op: 06-06-2018 Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

De coöperatie in oprichting Zon op Zuidplas heeft op 30 mei een tweede voorlichtingsavond gehouden voor inwoners van Zevenhuizen. De eerste bijeenkomst in Nieuwerkerk was zeer succesvol en heeft ruim 40 inwoners opgeleverd die zich hebben ingeschreven als deelnemer.

De net aangetreden wethouder duurzaamheid Jan Verbeek riep in zijn welkomstwoord de aanwezigen op om mee te doen aan dit initiatief. Met dit grootschalige zonne-energieproject kunnen deelnemers die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsten toch duurzame zonne-energie opwekken op andermans dak. De gemeente ondersteunt dit initiatief door gemeentelijke daken ter beschikking te stellen. Over het aandeel opgewekte energie ontvangt de deelnemer de eigen energiebelasting terug. Een investering die zich in ongeveer 6 jaar terugverdient.

 Tegenover ongeveer 30 belangstellenden presenteerde Eric de Lange van Zon op Nederland, de koepelorganisaties van ruim 40 coöperaties in Nederland, de voordelen van deze postcoderoos coöperatie. Een inwoner die woont binnen de zogenaamde postcoderoos (De gebieden met aangrenzende postcodes) kan als deelnemer van de coöperatie een gegarandeerde beschikking van de belastingdienst krijgen. Dit levert voor 15 jaar een flinke energiebelasting korting op en zelfs meer zekerheid ten opzichte van het plaatsen van zonnepanelen op het eigen dak.  Volgens recente berichtgeving wordt namelijk over enkele jaren de salderingsregeling versobert die je gebruikt zodra je zelf zonnepanelen hebt aanschaft.

De coöperatie Zon op Zuidplas biedt inwoners die zelf niet de mogelijkheid hebben om op eigen dak (voldoende) zonnepanelen te installeren, of dit niet willen, toch de mogelijkheid te investeren in zonne-energie. Tijdens de presentatie werd verder ingegaan op de bijdrage aan de klimaatdoelen, de financiële en juridische kanten en de opzet van een coöperatie met een bestuur. Twee inwoners melden zich hierop direct aan als kandidaat bestuurslid.

De gemeente Zuidplas gaat aan de coöperatie in oprichting een deel van haar vastgoedportefeuille ter beschikking stellen en draagt tevens een groot deel van de opstartkosten. Inwoners kunnen op deze wijze al tegen een bedrag van tussen 200 en 250,- deelnemer worden van de coöperatie en een certificaat aanschaffen. Met de aanschaf van 1 certificaat heb je recht op ongeveer 250kWh duurzaam opgewekte zonne-energie. Dit is circa 10% van het gemiddeld jaarverbruik van een 2 persoonshuishouden. 

Aanmelden bij de coöperatie kan via www.zonopzuidplas.nl. Hier kunt u tevens geheel vrijblijvend voorinschrijven op één van de projecten. Meer informatie over de werking van de postcoderoosregeling vindt u op https://www.zonopnederland.nl/postcoderoos/.

 

Geen reacties

Sorry, u kunt niet reageren op dit bericht