Ik ben een mobiel!

Verslag vergadering Duurzaamheidsplatform 23 april 2018

Geplaatst op: 08-05-2018 Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Aanwezig:

Suzanne Brands, Rob Rosbergen, Ben van der Lem, Joke van Gelderen, Rien Maaskant, Lieke Vermeer, Gonnie van Ling, Rob van Esseveldt, Wilma Smith, Hans Zwiep, Maarten Box, Hans Houtman

 

Opening door de voorzitter

Rob leest gedicht voor van Rob Rosbergen

 

Uitreiking vouchers

Aan 4 winnaars wordt een voucher uitgereikt: Anneke Fokker, Lieke Vermeer, Joost van Ieperen, Egbert Monsma

 

Vaststellen agenda

Ben vult agenda aan met mobiliteit.

 

Verslag en actielijstje nav vorige vergadering

 

Nog niets van gemeente gehoord als reactie op 2 brieven: Heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikken. En reactie op Schiphol-brief. Komt waarschijnlijk door de recente verkiezingen.

Actiepunt gemeente: datum van de vergadering en locatie volgende keer op website zetten.

Energy Battle winnaars zijn gecommuniceerd, althans de resultaten. Gemiddeld 10% verbruikt. Actiepunt: dit ook nog op website zetten .

 

Nieuws

Betrokkenheid Rabobank. Gemeente had goed gesprek met de bank en ze zijn op zoek naar manieren om duurzame initiatieven te ondersteunen. Kan wellicht veel betekenen voor het platform. Rob en Ben gaan op gesprek.

Rob R vertelt over restwarmte. Via Egbert Monsma veel informatie gekregen over o.a. WKO. Water uit de hollandse ijssel gebruiken zou interessant kunnen zijn. Effect op waterkwaliteit is wellicht een negatiever punt zeggen milieuclubs. Rien: gesloten en open systemen kunnen kwaliteit van het water aantasten en kunnen problemen t.o.v. elkaar zijn. Druk in de ondergrond. Restwarmte van bedrijven kan al veel opwarmen.

Lieke: circulaire economie booster. Dit is een introductiebijeenkomst voor ondernemers om meer te horen over circulaire economie. Je hoeft het niet helemaal zelf te organiseren, maar een netwerk + locatie en evt. catering regelen. Booster is een introductieprogramma. Op 15 mei is in utrecht een dergelijke bijeenkomst. Je moet 25 deelnemers hebben (ondernemers). Als iemand van het platform dit wil trekken kan de gemeente faciliteren door bv. ondernemersverenigingen te benaderen. Ergens in november kan bv. .Wilma wil zich hier wel voor inzetten.

Gemeente is op bedrijventerreinen bezig met projecten om verduurzaming te stimuleren.

Inzameling van blik per 1 april. Positief dat dat is ingevoerd.

 

 

Voortgang uitvoering projecten

Hergebruik textiel:

Lieke en Wilma zijn 35 tasjes aan het maken voor een camping in frankrijk. Verder bezig met het oude Rabobank gebouw, zijn wat leuke contacten opgedaan, maar bleek minimal 50m2 te moeten zijn voor 1 verhuurder. Stebru wil t verhuren voor zoveel mogelijk geld en is wat stugger geworden. Daarom nog steeds zoekende naar een geschikte locatie.

Lieke profileert zich als circulaire ondernemer.

 

Fair Trade

De werkgroep Fair Trade zoekt meer mensen. (Doel de gemeente wil fair trade gemeente worden). Actie: oproep op fb herhalen.

Lijst met kerken, verenigingen etc. gaan ze binnenkort benaderen.

Gonnie deelt tekstje over werkgroep, zodat de rest het in zijn of haar netwerk kan delen.

 

Vergroening tuinen:Onderhuisarm groen heeft Maarten aan Rob laten zien tijdens een wandeling. Een dergelijke wandeling willen ze nu ook organiseren. Doel: een unit maken van 1m2 waarin de beoogde klant alles heeft om tuin zo onderhoudsarm mogelijk te maken. Rob probeert gesprek te plannen met vd Dussen. Wil hij iets in de unit betekenen aan de onderhoudsarme tuin? Actiepunt: telefoonnummer vd Dussen doorgeven aan Rob (indien bekend).

Bovenbouw koppelen aan ouderen die geen tuin meer kunnen onderhouden. Rob heeft hierover contact met Brainz.

 

Mobiliteit

Actie om fietsen te stimuleren: brochure willen we in mei uitreiken.

Prijsvraag met prijs willen ze eraan koppelen. Van 10 rijwielhandelaren heeft 1 gezegd dat ze niet meedoen, 1 heeft niet gereageerd en de andere 8 doen mee. Hebben 8 fietstassen als prijs.

Folder complementeren moet nog en deze moet op milieuvriendelijk papier komen.

De prijs wordt wellicht uitgereikt in winkels die meedoen.

 

 

Duurzaamheidsmarkt

Van Leeuwen zou misschien iets kunnen betekenen.

Dorrestein heeft een overdekte ruimte. Zouden we misschien kunnen gebruiken als locatie voor de markt.

Rob heeft contact met Energy Floors en heeft bedongen dat ze 750 euro van de prijs af doen.

Bedrijven willen hen financieel soms wel helpen, maar moeten ze inschrijven bij kvk. Moet je stichting of ngo voor zijn. Vraag is of het platform dat zou willen. Gemeente zou inschrijving bij kvk betalen.

Gemeente opent geen derdenrekening.

Zou de gemeente een deel van de duurzaamheidsmarkt kunnen financieren? Is nog onduidelijk op dit moment omdat er geen wethouder is.

Rob schrijft een brief aan gemeente met o.a. financieringsbijdrage en begroting.

Datum van de markt is 13 oktober.

Inzet van 2 bussen is een discussiepunt. Eventuele kosten van 2e bus kan Suzanne doorgeven aan Rob dan kan hij dat op de begroting zetten.

Actiepunt: checken welke bussen nog beschikbaar zijn en mocht dat 1 zijn: meteen reserveren.

 

Duurzame energieopwekking

Eerste bijeenkomst geweest vanuit Zon op Zuidplas. Positieve geluiden en veel aanmeldingen. Op 30 mei is in Swanla weer een bijeenkomst.

Ze krijgen support van Zon op Nederland en het gaat om de postcoderoosregeling.

We werken per dak: eerst wordt dak 1 volgelegd (en voor ingeschreven) en daarna verder met dak 2 etc.

 

Duurzame gebiedsontwikkeling

Maarten is bezig met een bruisavond die waarschijnlijk begin oktober zal plaatsvinden. Doel is om mee te denken met gebiedsontwikkeling en evt. voor nieuwe leden milieuvereniging.

Oproep van Maarten om mee te doen met de bruisavond of of mensen geinteresseerden weten.

Lijst heeft Hans naar Maarten gestuurd.

Maarten street naar avond met het bestuur over het bidbook.

 

Actielijst

 

  1. Datum van vergadering op website aankondigen                                                                             Actie: gemeente
  2. Energy battle resultaat op website zetten                                                                                           Actie: gemeente
  3. Ben en Rob gaan naar afspraak met Rabo. Hebben het ook over dzh platform in algemeen. Actie: Rob R. en Ben.
  4. Gonnie deelt tekstje over werkgroep fairtrade met iedereen                                                         Actie: Gonnie
  5. Gemeente plaatst nieuwe oproep op FB                                                                                            Actie: gemeente
  6. Gemeente geeft telefoonnummer vd Dussen door aan Rob R.                                                    Actie: gemeente
  7. Ik check welke bus nog beschikbaar is voor 13 okt                                                                         Actie: gemeente
  8. Rob van E. benadert Suze nogmaals.                                                                                                Actie: Rob van E.
  9. Rob van E. neemt contact op met Mooi Zuidplas.                                                                         Actie: Rob van E.

 

Rondvraag:

Plastic eendje was gadget van Rik van Woudenberg tijdens de markt. Opmerkelijk.

De foto met de winnaars van de vouchers komt op de website zuidplas grenzeloos + facebook.

Exploitatie ondergrond: samen aan het zoeken naar het wet- en regelgeving om te verduurzamen.

Liever alleen mailen naar Hans en Suzanne met eindresultaat/gerichte vragen.

 

 

 

 

 

 

Geen reacties

Sorry, u kunt niet reageren op dit bericht