Ik ben een mobiel!

Moerkapelse molenroeden na 92 jaar op weg naar huis

Geplaatst op: 09-10-2017 Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Vlaamse gemeente Maasmechelen schenkt erfgoed terug aan Zuidplas

 De definitieve terugkeer duurt nog even, maar sinds 6 oktober is Zuidplas een stukje cultureel erfgoed rijker. Die dag vond in het Vlaamse Leut (Maasmechelen) de symbolische overdracht plaats van twee eeuwenoude molenroeden aan onze gemeente. Burgemeester Gert-Jan Kats, wethouder Jan Hordijk en waarnemend voorzitter van Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle Pim van der Zalm waren in België aanwezig om dit historische moment mee te maken. “Dit is het verhaal van de verloren gewaande trouwring,” aldus onze Zuiderburen. “Werkelijk prachtig!”

 

Symbolisch, historisch en verbindend

Ten overstaan van drie schepenen (wethouders) en de betrokken molenaar, sprak burgemeester Kats zijn grote waardering uit voor de schenking van de gemeente Maasmechelen. “Een cadeau met symbolische, historische en verbindende waarde,” zo gaf hij aan. “Symbolisch, omdat de molenroeden een kunstwerk gaan vormen in een wijk waarvan de straatnamen zijn gebaseerd op onderdelen van molens. Historisch, omdat de molenroeden tot 1925 een plek hadden in Moerkapelle, toen naar Leut zijn overgebracht en nu weer terugkeren. En verbindend, omdat de bovenas van de oorspronkelijke molen in Moerkapelle nog steeds draait in de molen van Leut.” Na zijn dankwoord nodigde burgemeester Kats de Vlaamse delegatie uit voor de onthulling van de molenroeden in Moerkapelle.

 

Toekomstig kunstwerk in De Jonge Veenen

In maart 2018 bereiken de molenroeden hun uiteindelijke bestemming in De Jonge Veenen. De roeden worden als kunstwerk geplaatst in een wijk waarvan de straatnamen zijn gebaseerd op onderdelen van molens. Vóór het zover is, verblijven de molenroeden eerst bij VAAGS Molenwerken in het Gelderse Aalten. Dit bedrijf repareert de meterslange roeden, verwijdert de haken en voorziet ze van een nieuwe coating. Daarna haalt het Nieuwerkerkse Kandt BV de molenroeden op uit Aalten. Het aannemingsbedrijf zorgt voor de tijdelijke opslag, vervaardigt de constructie waarop het kunstwerk rust en maakt een mof om de losse roeden aan elkaar te verbinden. 

 

Samenwerking tussen inwoner, ondernemers en gemeente

Molenkenner Johan Bakker uit Moerkapelle was in 2016 de initiator van het molenroedenproject. De voormalig redacteur van het magazine ‘Molenwereld’ kende de locatie van de beide Potroeden, die eind negentiende eeuw zijn gemaakt door de firma Pot uit Kinderdijk. “De straatnamencommissie van Zuidplas had twee delen van De Jonge Veenen op het oog om te vernoemen naar molenonderdelen. Voor het zuidelijke deel waren al namen bedacht, waar de heer Bakker feedback op heeft gegeven. Daarna gaf de commissie hem een rol bij de naamgeving van het noordelijke deel. Vanuit die rol tipte de heer Bakker ons over de molenroeden in Maasmechelen,” aldus Pim van der Zalm, naast voorzitter van de historische vereniging zelf ook onderdeel van de straatnamencommissie.

 

Kosteloos project voor Zuidplas

Het molenroedenproject heeft weliswaar veel waarde, maar kost de gemeente Zuidplas geen geld. Wethouder Jan Hordijk toont zich hiermee in zijn nopjes. “Dankzij een vijftal sponsors hebben we geen uitgaven aan dit mooie project. VAAGS Molenwerken, Ottevanger Milling Engineers en Vosplan Vastgoedontwikkeling betalen ieder een derde van de kosten voor de reparatie van de molenroeden. Kandt rekent niks voor de tijdelijke opslag en het maken van de verbindende constructies. En Van der Spek & Zn doet het benodigde grondwerk voor de uiteindelijke plaatsing van het kunstwerk gratis.”

Geen reacties

Sorry, u kunt niet reageren op dit bericht