Ik ben een mobiel!

De terugblik: Jeugdvakantieweek in Zuidplas

Geplaatst op: 07-09-2017 Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

“Het was een grote familie deze week”

 

De Jeugdvakantieweek is een samenwerkingsproject van verschillende organisaties binnen de gemeente. Jaarlijks zetten vele vrijwilligers zich in om er een groot feest van te maken. De afgelopen 13 jaar ligt de coördinatie bij Welzijn Zuidplas. Het doel van de Jeugdvakantieweek is om alle kinderen in Zuidplas, tegen een kleine vergoeding, een leuke week volop activiteiten aan te bieden. Debbie van den Bos en Miranda van der Stadt (Welzijn Zuidplas/Gemeente Zuidplas) blikken terug op de 25ste editie.

 

Hoe kijkt de gemeente terug op de jeugdvakantieweek ?

Debbie van den Bos: “De organisatie van de jeugdvakantieweek – dit jaar in de vorm van het timmerdorp – is blij met het resultaat van de afgelopen editie. Tientallen vrijwilligers, organisaties en sponsors hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om een Timmerdorp te realiseren in de gemeente Zuidplas. De voorspellingen van het weer zagen er niet al te best uit. Desondanks mocht dat de pret niet drukken. Met 22 hutjes en ruim 150 bezoekers mogen we terugkijken op een week waarin alle aspecten naar boven kwamen. Terwijl de kinderen lekker buiten speelden en in de natuur bezig waren,  hielpen de ouders mee tijdens de activiteiten. Wellicht juist door de regen leek het op één grote familie die voor elkaar klaar stond en elkaar hielp deze week. Het versterken van de sociale cohesie van de gemeente Zuidplas kwam hier echt tot zijn recht”.

 

Vertel eens wat over de belevenissen. Hoe zijn de dagen ingevuld?

Miranda van de Stadt: “Traditiegetrouw verdelen we de activiteiten over verschillende locaties in Nieuwerkerk aan den IJssel. Vanuit de vrijwilligers ontstond het idee om het dit jaar anders te doen en wel met een Timmerdorp op één locatie! Hiermee werd de 25e editie wel op een speciale wijze gevierd. Dit hield ook in dat het een plek was waar je terug kwam en waar het steeds gezelliger werd. Naast het timmeren aan de hutten waren er ook vele neven activiteiten die aansloten bij het timmerdorp. Zo stonden “de Blokkies” elke dag klaar om de hutten te versieren door bijvoorbeeld dakpannen te schilderen, je eigen gereedschapskist te maken en een lampion te knutselen voor de lampion optocht. Ook de lunch was inbegrepen in het centrale thema Natuur en Buiten spelen. Zo gingen de kinderen zelf op pad om kruiden te zoeken voor de bereiding van hun zelfgemaakte soep en kruidenboter. Een grote pan van 10 liter soep hing boven het vuur waar het gehele timmerdorp van heeft kunnen genieten. Er werd ook jam gemaakt van de bramen die de kinderen tijdens de activiteiten hadden geplukt die zij de laatste dag in hun hut konden nuttigen tijdens het ontbijt

Als Team Sport en Bewegen Zuidplas vinden wij bewegen natuurlijk heel belangrijk. De kinderen konden zich dan ook niet alleen sportief uitleven tijdens een voetbal- en volleybaltoernooi, footgolf en bootcamp, maar ook tijdens diverse bosspellen.”

 

Hoe komt deze week tot stand?

Debbie van den Bos: “Wij zijn ontzettend dankbaar voor alle vrijwilligers die zich de afgelopen maanden hebben ingezet om dit tot een succes te maken. Maar zonder de hulp van een aantal partners was de week niet zo soepel verlopen. Zo heeft Recreatieschap Hitland ervoor gezorgd dat we van alle faciliteiten gebruik konden maken bij de locatie. Veel sponsors hebben ook een bijdrage geleverd aan het Timmerdorp in de vorm van een kleine bijdrage of spullen voor het timmerdorp. Tijdens de week zelf kwamen er nog bedrijven naar ons toe om een springkussen neer te zetten of wat eten te brengen voor de kinderen. Zonder deze vrijgevigheid zouden we deze week niet kunnen organiseren. Wij zijn dan ook heel blij met de vele toezeggingen van de partners om volgend jaar weer mee te helpen en/of denken. Daarnaast nog grote dank aan de mannen van Gemeentewerken en Hazebroek en Tamerus die hebben geholpen om alle hutjes af te breken en het hout weer netjes op te ruimen.”

 

Tot slot, wat was het hoogtepunt van de week?

Debbie en Miranda: “De samenhorigheid tijdens de jeugdvakantieweek was heel bijzonder. Iedereen stond voor elkaar klaar en hielp mee. Mensen gingen thuis extra partytenten halen om te zorgen dat we konden schuilen voor de hevige regen. Het samen pizza’s bakken. Het is mooi om te zien dat de inwoners Zuidplas open staan om elkaar te helpen. Er is geen onvertogen woord gevallen. Het was een grote familie deze week.”

 

Is dit ook weer een staaltje van Zuidplas Gewoon Grenzeloos?

“Zeker, zeg nou zelf wat is leuker dan met je vriendjes, vaders, moeders, opa’s en oma’s recreatief bezig te zijn in het mooie groen van Zuidplas.”

Geen reacties

Schrijf hier uw reactie…