Ik ben een mobiel!

Bezienswaardigheden

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

Met zoveel natuur, cultuur, historie en sportieve mogelijkheden om de hoek is je vrije tijd goed besteed!

Actief

Sportief bezig zijn kan op tal van manieren. Van fietsen tot wandelen, van paardrijden tot golfen. In Zuidplas zijn tal van sportverenigingen te vinden. Zuidplas is ook een echte watersportgemeente. ’s Zomers is het hier heerlijk zeilen, varen of surfen. Met een beetje geluk kun je ’s winters de schaatsen onderbinden.

Sportevenementen

 Inwoners van Zuidplas komen met veel sportieve initiatieven. Kijk bij Sportevenementen wat er allemaal wordt georganiseerd.

Fietsen

 In Zuidplas is het mooi fietsen! Kijk eens op www.mooizuidplas.nl hoe je per fiets onze dorpen en polders verkent. En wat denk je van de Droge Voeten Route? Dankzij de waterberging Eendragtspolder houden bewoners in de wijde omtrek van de rivier de Rotte droge voeten. Ontdek tijdens deze fietstocht hoe het werkt!

Wandelen

De benen strekken is in Zuidplas geen enkel probleem! Vanuit de dorpen en buurtschappen zijn mooie wandelingen te maken door verschillende recreatiegebieden en langs verschillende bezienswaardigheden. De wandelwerkgroep Mooi Zuidplas heeft met liefde voor het gebied verschillende wandelroutes samengesteld.
Of wat denk je van de Droge Voeten Route? Dankzij de waterberging Eendragtspolder houden bewoners in de wijde omtrekt van de rivier de Rotte droge voeten. Ontdek tijdens deze wandeltocht hoe het werkt!

Natuur

In Zuidplas is het ook onbeperkt genieten van natuur en water. Recreatiegebieden als de Rottemeren, de Zevenhuizerplas en Hitland ontvangen jaarlijks duizenden recreanten.

Recreatiegebied Hitland

Van paardrijden, skeeleren, vissen, kanoën tot schaatsen. Het is een kleine greep uit de vele mogelijkheden in het recreatiegebied Hitland om heerlijk tot rust te komen. Op de website van het recreatiegebied leest u er alles over.  

Recreatiegebied de Rottemeren

Het eeuwenoude riviertje De Rotte vormt de ruggengraat van het Rottemerengebied. De mogelijkheden zijn er eindeloos: van watersporten tot skiën. De Rotte beweegt je! Laat je inspireren op de website van het recreatiegebied, op www.derotte.nl en de film ‘De Rotte beweegt je!’. 

Zevenhuizerplas

Tussen Rotterdam en Zevenhuizen, vlakbij de Eendragtspolder, ligt de Zevenhuizerplas. De plas is ontstaan uit zandwinning en is een waar paradijs voor watersporters. Zonaanbidders uit de omgeving strijken neer op het strand. Weer anderen bezoeken de rustiger gedeelten waar veel watervogels zijn. Je vindt om de Zevenhuizerplas een moerasbos en natuureilanden. Voor alle praktische informatie kijk je op de website van het recreatiegebied.

Eendragtspolder

De Eendragtspolder is heringericht tot een uniek gebied voor waterberging, sport en recreatie. In de polder vind je de internationale roeibaan Willem-Alexander Baan. In augustus 2016 wordt hier het grootste WK roeien ooit geroeid! Leuk feit: de roeibaan zorgt ervoor dat mensen in de wijde omtrek droge voeten houden, want er kan 4 miljoen kubieke meter water tijdelijk worden opgeslagen als wateroverlast dreigt. Meer weten? Kijk op www.eendragtspolder.nl.

Tweemanspolder

In deze polder vind je veel akkerbouwgebied. De enige nog werkende molenviergang van de wereld vind je hier! Vier geschakelde molens hielden bijna twee eeuwen lang het polderniveau op peil. In geval van calamiteiten kunnen deze molens zelfs nog worden ingezet. Een unieke plek dus! Meer informatie over de Tweemanspolder en de molenviergang vind je op de website van het recreatiegebied en Vereniging Molenvrienden.

Het Bentwoud

Het groen in Zuidplas groeit verder! Tussen Zoetermeer, Moerkapelle, Waddinxveen, Boskoop, Hazerswoude en Benthuizen ligt Het Bentwoud, een groot natuurgebied in ontwikkeling. Een gevarieerd gebied met bos, waterpartijen, moeras en weiden. In juni 2016 is Het Bentwoud feestelijk geopend. Meer informatie over het gebied vind je op de website van de Provincie Zuid-Holland en Vrienden van Het Bentwoud.

Historie

Ook op het gebied van historie hebben de Zuidplas dorpen een streepje voor. Nog altijd is de ontstaansgeschiedenis van Zuidplas met het blote oog goed te zien. Dijken, molens en polders ademen een eeuwenoude historie. De unieke molenviergang bij Zevenhuizen is nog geheel in tact. De Steenovens, waar van klei uit de Hollandsche IJssel de beroemde gele IJsselsteentjes werden gebakken, zijn geheel gerestaureerd. Het is een levend geschiedenisboek, aantrekkelijk om zomaar doorheen te dwalen. Dorpen hebben nog hun eigen gezicht behouden, fietspontjes ademen de sfeer van vroeger tijden.

De Historische Verenigingen van Zuidplas weten de mooiste verhalen van vroeger.

Cultuur

In Zuidplas kunt u genieten van dorpse gezelligheid, het gehele jaar door. Elk dorp heeft zijn eigen tradities en eigen evenementen, zoals het Oogstfeest in Zevenhuizen, Trekker Trekkie in Moerkapelle, de Vlootschouw in Nieuwerkerk aan den IJssel en Giro di Moordrecht in Moordrecht. Maar ook het aanbod van de omliggende steden ligt onder handbereik, door de centrale ligging van Zuidplas in de Randstad. Het beste van twee werelden!

Musea

Moerkapelle
Stichting oud Zevenhuizen-Moerkapelle
Tweemanspolder 15, 2761 EE Zevenhuizen. Iedere laatste zaterdagmiddag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur.
Iedere dinsdagochtend in de maanden juli en augustus van 9.30 tot 12.00 uur.
www.oudzevenhuizenmoerkapelle.nl

Moordrecht
Oudheidkamer Het Weeshuis
Westeind 1, 2841 BN Moordrecht. Elke tweede zaterdag van de maand geopend van 13.30 uur tot 16.30 uur.
www.historischeverenigingmoordrecht.nl

Nieuwerkerk aan den IJssel
Oudheidkamer
’s Gravenweg 6a, 2911 CG Nieuwerkerk aan den IJssel. Iedere eerste zaterdag van de maand geopend van 14.00 – 17.00 uur.
www.hvnweb.nl

Korenmolen Windlust
Kortenoord 3, 2911 BD Nieuwerkerk aan den IJssel. Iedere woensdag van 13.00 – 16.00 uur en zaterdag 10.00 – 16.00 uur geopend.
www.kortenoord.nl

Meer over cultuur, verenigingen en evenementen in Zuidplas vind je bij Stichting Cultureel Netwerk Zuidplas, www.scnz.nl.