Ik ben een mobiel!

Voorzieningen

Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker

De dorpen Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. U vindt overal bijvoorbeeld nog een echte dorpsstraat. Per dorp  heeft u goede medische faciliteiten. Huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen: u kunt in uw eigen dorp – en vaak zelfs in uw eigen wijk – terecht. Een compleet aanbod dus, in een dorpse ambiance.

Winkelen

Voor de dagelijkse boodschappen hoeft u niet ver van huis. In elk van de dorpen kunt u prima winkelen.

Markten

Voor verse producten en gezelligheid kunt u drie dagen in de week uw inkopen doen op één van de drie markten in Zuidplas.

Moordrecht

Elke woensdag, 8.00 – 13.00 uur. De Smidse.

Nieuwerkerk aan den IJssel

Elke vrijdag, 8.00 – 13.00 uur. Raadhuisplein.

Zevenhuizen

Elke donderdag, 8.00 – 13.00 uur. Dorpsstraat.

 

Winkelgebieden

Moordrecht

De Smidse, Kerklaan en Dorpsstraat

Moerkapelle

Dorpsstraat

Nieuwerkerk aan den IJssel

Kerklaan en Dorpsstraat ’t Oude Dorp
Winkelcentrum Dorrestein
Winkelcentrum Reigerhof

Zevenhuizen

Dorpsstraat

Bibliotheken

Moordrecht

Sportlaan 3b, 2841 EB Moordrecht
www.bibliotheekdegroenevenen.nl

Nieuwerkerk aan den IJssel

Batavierlaan 4, 2912 SG Nieuwerkerk aan den IJssel
www.bibliotheekdegroenevenen.nl

Zevenhuizen

Burgemeester Klinkhamerweg 84 d
2761 BJ Zevenhuizen
www.bibliotheekdegroenevenen.nl

Scholen

Kinderen kunnen dichtbij naar school. Per dorp zijn er meerdere basisscholen of een brede school. De onderbouw van het voortgezet onderwijs is in Zuidplas aanwezig, de bovenbouw is goed bereikbaar in omliggende plaatsen zoals Gouda, Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Op de website van de gemeente, www.zuidplas.nl/onderwijs vind je alles over onderwijs in Zuidplas.

Kinderburgemeester en kinderraad

Ieder schooljaar wordt een kinderburgemeester en een kinderraad gekozen. De kinderen komen uit de groepen 8 van alle basisscholen in Zuidplas. De kinderburgemeester is naast de ‘echte’ burgemeester aanwezig tijdens belangrijke evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas, Koningsdag, 4 en 5 mei, de Vlootschouw en de Z-uidmarkt.

Kindergemeenteraad 2016-2017

Dit jaar is Demy Tindal (11 jaar) gekozen als kinderburgemeester van de gemeente Zuidplas. Demy woont in Nieuwerkerk aan den IJssel en zit op de Montessorischool.

De andere leden van de kindergemeenteraad zijn Kevin van den Broek, June Marelis, Abigail Klaassen, Annelie Vellekoop, Vera Schroten, Jarno Ritmeester, Pepijn Pietersen, Thirza Hoven, Lotte Breedijk, Kai Vink, Tara de Boer en Boy Zwarteveld.

Promotiefilm Zoektocht naar de kinderburgemeester

Dit jaar speelden oud-kinderburgemeesters en burgemeester Gert-Jan Kats een hoofdrol in de promotiefilm ‘Zoektocht naar de kinderburgemeester’. In deze film vertellen zij hoe leuk het is om kinderburgemeester van Zuidplas te zijn. Bekijk de film hieronder.

Sporten

Zuidplas kent  veel sporten en verenigingen. En niet alleen met de bekende sporten zoals voetbal, tennis, hockey of zwemmen: waar in Nederland kunt u wonen met een golfbaan en een internationale roeibaan om de hoek?

Sportevenementen

Inwoners van Zuidplas komen met veel sportieve initiatieven. Voorbeeld daarvan zijn De Avondvierdaagse Nieuwerkerk, het Raadhuispleintoernooi, georganiseerd door Jeu de Boules Club Nieuwerkerk, Het Rottemeren Midsummer Event en Zuidplas in beweging georganiseerd door de PCOB Nieuwerkerk. Ook de gemeente organiseert mee. Met Sport en Bewegen Zuidplas wil de gemeente Zuidplassenaren op een sportieve en gezellig manier motiveren tot sporten.

Klik hier om alle evenementen te bekijken in de evenementen agenda

Sport en Bewegen Zuidplas

Sport en Bewegen Zuidplas motiveert inwoners lekker te gaan sporten! Door zelf te organiseren en door initiatieven van inwoners te ondersteunen.

Schoolsport

Onderwijs en sport gaan hand in hand.

 • Schoolsportweek
  Tijdens de Schoolsportweek maken kinderen van de basisschool kennis met verschillende sporten in Zuidplas. De kinderen deden dit jaar onder anderen aan karate, handbal, waterpolo en free running. Plezier gegarandeerd!
 • BRAinS+
  Een gymles, maar dan net even anders! Trainers van lokale sportaanbieders komen langs op de basisschool voor een sportieve en uitdagende clinic. Alle basisscholen in Zuidplas kunnen meedoen.
 • Watersportief!
  Zuidplas, water en sporten. Daar valt genoeg over te leren! Bij Watersportief! maken kinderen van de basisschool kennis met de verschillende watersporten in Zuidplas, zoals zeilclinics bij Zeilschool Zuidplas.

G-Olympics ZuidplasLogo_G-Olympics_DEF

G-Olympics is dé sportdag voor jong en oud met een (verstandelijke) beperking. Deelnemers maken kennis met sporten zoals hockey, turnen, voetbal en fitkids, ook is er een paardentram en een belevingstheater.

 

BRAVO! Logo Bravo!

55+ en u houdt van bewegen? Maak kennis met BRAVO!
RAVO! organiseert diverse sportieve activiteiten speciaal voor 55+ers.

 • BRAVO! Kennismakingslessen
  Volg een kennismakingsles bij een lokale sportaanbieder!
 • BRAVO! Winterwandeling 2016
  In Zuidplas is het onbeperkt genieten van natuur en water. Ook ’s winters. Met een natuurgids maken deelnemers een wandeling van 4 of 7 km door het recreatiegebied Hitland. Uiteraard ontbreekt een warme kop snert niet!
 • BRAVO! goes sailing 2016
  Zuidplas is ook een echte watersportgemeente. ’s Zomers is het er heerlijk zeilen. Met een ervaren zeilinstructeur gaan deelnemers het water op en leren zij de beginselen van het zeilen!
 • BRAVO! recreatieve triatlon 2016
  15 km (elektrisch)fietsen, 4 km wandelen en daarna jeu de boules of zwemmen. Echt een recreatieve triatlon. De naam triatlon deed vermoeden dat er prestaties werden verwacht, niets was minder waar. Zoals omschreven door een van de deelnemers: “je bent lekker aan het bewegen en je kletst met iedereen”.

Sport4Work

Werkloze jongeren van 18 tot 27 jaar activeren op weg naar werk. Dat is het doel van Sport4Work. De jongeren worden gecoacht, gaan sporten en werken bij een ervaringsplek. Door discipline, respect, winnen en verliezen en normen en waarden komen de jongeren dichter bij het vinden van die gewilde baan!

Sport4Work is een samenwerkingsproject van Sport en Bewegen Zuidplas, Rotary Club Nieuwerkerk en Welzijn Zuidplas. Meer informatie over het project staat op de website van Welzijn Zuidplas.

Zorg

Per dorp  zijn er goede medische faciliteiten. Huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen: je kunt in je eigen dorp – en vaak zelfs in je eigen wijk – terecht. Een overzicht van deze faciliteiten vind je in de digitale gids van de gemeente Zuidplas.

Welzijn Zuidplas

Wil je iets leren? Wil je iets doen in Zuidplas? Wil je helpen of kan je hulp gebruiken? Het zijn vragen waarvoor je bij Welzijn Zuidplas terecht kan.
Welzijn Zuidplas is de welzijnsorganisatie voor jong en oud in Zuidplas. Onder Welzijn Zuidplas valt het jeugd- en jongerenwerk, het ouderenadvies, het mantelzorg steunpunt en het Vrijwilligers Informatie Punt.

Sociaal Team Zuidplas

Het kan zijn dat inwoners moeilijkheden ondervinden met wonen, zorg, welzijn, financiën, dagbesteding en/ of opvoeding. Wanneer zij hier met zelf, met hulp van hun naaste omgeving en algemene voorzieningen niet uitkomen, dan kunnen zij terecht bij het Sociaal Team Zuidplas.

Het Innovatiefonds

Het wonen in Zuidplas is heerlijk. Mogelijkheden genoeg. Maar misschien weet jij wel hoe het wonen, werken en recreëren in Zuidplas nóg leuker en beter kan. Mooi, want juist daar is het Innovatiefonds voor.

Het Innovatiefonds Zuidplas is er voor inwoners en de hier gevestigde maatschappelijke partners en bedrijven die een topidee hebben vóór onze samenleving. Totaal is er € 200.000 te verdelen. De bijdragen zijn bedoeld om initiatiefnemers met kleine en grote topideeën op weg te helpen en te stimuleren.

Je leest alles over het Innovatiefonds op www.zuidplas.nl/innovatiefonds